נהיגה בגיל השלישי – מתי צריך להפסיק?

על נהגים בגיל השלישי לחייהם

ישנם אנשים מבוגרים רבים, בעשורים המאוחרים לחיים שלהם אשר ממשיכים להחזיק ברשותם רכב ואף לנהוג כמובן ברכב זה. העובדה שבמדינת ישראל ובעולם כולו תוחלת החיים עולה, ואיכות החיים של אנשים בגיל השלישי רק משתפרת, הביאה לכך שבשנת 2022 קיימים נהגים קשישים רבים אשר עושים דרכם יום יום על הכבישים בארץ. עובדה זו נובעת מרצון טבעי להיות עצמאיים, חיבה גדולה לנהיגה, או מהצורך הפשוט של אנשים להתנייד למקומות רחוקים. נהיגה בעצם מאפשרת לנו לעבור ממקום למקום בצורה יחסית קלה ונוחה, מבלי להיות תלויים בלוחות הזמנים של התחבורה הציבורית ולכן אנשים רבים עדיין מעדיפים להחזיק רכב ולנהוג, למרות מצב הפקקים בכבישים.

בין אם אתם גימלאים שלא מוכנים עדיין לוותר על הרישון שלכם, או קרובי משפחה מוטדים, מאמר זה לא בא על מנת לגרום לכם בהכרח לוותר על רישיון הנהיגה שלכם, או של קרוב משפחה שלכם, אך הוא בא על מנת שתוכלו להכיר את הסיכונים והמגבלות אשר קיימים, ולהגביר את התודעה והידע בנושא אצל הציבור הרחב.

 

מהם הסיכונים הקיימים בנהיגה בגיל השלישי?

  • סימפטומים כלליים של הגיל שלישי אנשים מבוגרים חווים כמעט תמיד השפעות שונות של הזקנה כגון – חולשה של הקוארדינציה הכללית של הגוף, של הערנות, ושל זמן התגובה, דברים אשר משפיעים באופן נחרץ על ביצוע של דברים מורכבים עם לחץ של זמן. הגוף בגילאים הללו משתנה, ישנה ירידה של הכוח בשרירי הגוף, המפרקים בגוף נחלשים ותנועתן מוגבלת, הצוואר מוגבל בתנועה שלו, ולפי כך פעולות שונות אשר חשובות וקריטיות לנהיגה של נהגים בגיל זה הופכות להיות קשות הרבה יותר לביצוע. מאוד חשוב להיות קשובים לגוף ולהבין שאם אתם חשים את אחד מהסימנים האלה או פשוט מבינים כי אתם לא חדים כמו שהייתם, לא מצליחים להיות מרוכזים על הכביש, כפי שהייתם בעבר, כנראה שזה בדיוק הזמן לעשות שינוי ולמסור את המפתחות, לטובתכם ולטובת כלל הציבור.
  • מחלות ספציפיות אשר מחלישות את כושר הנהיגה הגיל השלישי מאופיין בין היתר במחלות שונות, אשר מוכרות בגילאים אלה, בין היתר מחלות כדון פרקינסון, מחלות אשר מחלישות את המפרקים ושלד הגוף, ועוד. בנוסף קיימות גם מחלות זיכרון כגון דמנציה, אלצהיימר, ועוד, אשר משפיעות על נושאים של זיכרון הדרך, בלבול, ועוד. כאשר ישנן מחלות אשר מטילות בספק את היכולת שלכם לעלות על הכביש, מומלץ ביותר לגשת לרופא המשפחה ולהתייעץ איתו על נושאים אלה, בעיקר כאשר אין קביעה חד משמעית של משרדי התחבורה והבריאות על הפסקת הנהיגה בשל מחלות ספציפיות.
  • תרופות אשר נלקחות באופן קבוע ויכולות להפריע לכושר הנהיגה קשישים רבים זקוקים לנטילת תרופות באופן קבוע במהלך חייהם בגילאים אלה. לתרופות שונות יש השפעות רבות על הגוף, מבין המסוכנות שבתופעות אלה על הנהיגה – עייפות, בלבול, רעידות, חולשה של הגוף, ועוד. גם במקרה זה, מומלץ לבדוק לעומק את השפעות התרופות שאתם לוקחים על המצב הבריאותי, ובמידה שיש חשש לכושר הנהיגה, מומלץ גם להתייעץ עם רופא המשפחה שלכם.

 

כיצד ניתן בעצם להמשיך לנהוג בצורה מסוכנת?

דבר ראשון, חשוב מאוד להקפיד על בדיקת כשירות כל פרק זמן מסוים. בדיקות כשירות נועדו לקבוע האם בן אדם מסוגל עדיין לנהוג, ולעתים רבות ישנה התעלמות של אנשים או חוסר הבנה של חשיבות הבדיקות הללו. אנו ממליצים לעשות את הבדיקה הזו במהלך הגילאים המבוגרים אחת לכל כמה זמן.