מעצר מנהלי – כדאי להכיר

מעצר מנהלי הוא אחד מהמקרים הבעייתיים והשנויים במחלוקת הקיימים בחוק במדינת ישראל. מדובר על מקרה קלאסי שבו יש צורך ממשי לבצע איזון בין הצורך של מדינת ישראל לשמור על הביטחון שלה, לבין החובה הקיימת לצמצם ככל הניתן את הפגיעה בזכויות הפרט של בני האדם. בשורות הבאות נעסוק במעצר מנהלי, בהשלכות של מעצר כזה על החיים שלנו, ועוד.

בתור התחלה – מה זה מעצר מנהלי בכלל?

מעצר מנהלי הוא מקרה שבו מדינת ישראל שוללת את החופש והחירות של אדם מסוים, כלומר, כולאת אותו, זאת כאשר ההחלטה על ביצוע מעצר זה מתקבלת על ידי שר הביטחון. מדובר על צעד אשר מתבצע מתוך הערכות עתידיות, שלפי הן אדם מסוים מתכנן לפעול בצורה שמסכנת חיי אדם ואת ביטחון המדינה, ולרוב ההחלטה על ביצוע מעצר כזה תתקבלנה בעקבות הערכות מודיעיניות, מוסדיות, וכיוצא בזאת. עורך דין פלילי, הוא אדם שיכול לעזור לשמור על זכויות האדם במקרים של מעצר מנהלי, אנו נמליץ בחום את שכירת שירותיו של עורך דין פלילי בצפון.

מהן הבעיות הקיימות בקיום מעצר כזה

המעצר המנהלי הוא כאמור שיטת מעצר אשר כרוכה בבעיות חברתיות, חוקיות, ואתיות רבות. המעצר המנהלתי יוצר בעיה, דבר ראשון בשל העובדה שהוא פוסל את הליך המשפט ההוגן – אותו הליך המשפטי שכל אדם במדינת ישראל זכאי לו. ועל אף כל הבעיות הקיימות במעצר זה, ובקיום של מעצר זה, לאורך ההיסטוריה ולאורך השנים אנחנו רואים כי בעיות אלה לא מנעו מגורמים ביטחוניים רבים במדינת ישראל לבחור לנקוט במעצר זה, למרות הקשיים הרבים אשר טמונים בו. שרי ביטחון רבים תיארו מעצר זה ככלי בלתי נפרד מהמאמץ הבלתי פוסק של מדינת ישראל לשמור על הביטחון שלה.

חשוב להכיר בכך, כי מעצר מהסוג הזה, בעצם מוביל לכך שאדם יכנס לכלא, ללא שעבר משפט, בשל הסיבה שבעתיק הוא מתכוון לבצע עבירה כלשהיא.  המטרה היא בעצם למנוע מאותו אדם לבצע את העבירה, שברוב המכריע של המקרים נחשבת חמורה.

מה נדרש בכדי לקיים מעצר כזה?

  1. שר הביטחון של מדינת ישראל בעל הסמכות לעצור אדם במעצר מנהלי לתקופה של עד חצי שנה, זאת אם אכן קיימת סבירות שאותו אדם אכן פוגע בביטחון של מדינת ישראל.
  2. שר הביטחון יכול בסמכות שלו להאריך את המעצר.
  3. לרמטכ“ל, יש את הסמכות לעצור אדם למעצר מנהלי למשך תקופה של 48 שעות.
  4. תוך 48 שעות, העצור חייב להגיע למשפט או שיש לשחרר אותו.
  5. הדיונים בבית המשפט חייבים להתנהל בדלתיים סגורות.
  6. אם המעצר מבוצע ללא הצדקה ביטחונית, לשופט מחוזי יש את הסמכות לבטח את המעצר.
  7. אפשר לערער על ההחלטה של המעצר בבית המשפט העליון.